Hobbi Borász Szombathely


Szombathely régió - Soproni Borvidék: Kőszegi körzet

A felejthetetlen élmény összetevői:
Családias környezet, szaktudás, vendégszeretet.
Egyedülálló élmény azoknak, akik szeretnék felfedezni borászat világát elsőkézből, hitelesen.
A jó bor felismerése és megértése:
A bor íze, illata és színe mindent elmond a tájról, a talajról, a napsütésről,
a borászról és végül, de nem utolsósorban a fogyasztóról is.

"Hobbi Borász" képzés
Szombathelyen

2024 
09:00 - 15:30
Mándli Borház
Cák, Botosok teteje, 9725.
Autóval Szombathelyről 25km-re vagyunk megtalálhatóak. 

Egy napos élményoktatás ebéddel, és borkóstolóval. A végén Felnőttképzési Tanúsítvánnyal zárul. Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2022/001544

Hobbi Borász Szombathely kreativkepzesek.hu

A teljes program 29.900.-Ft

A Soproni Borvidékről:

Hobbi Borász Szombathely

Soproni Borvidék: Kőszegi Körzet
A Soproni borvidék szőlőtermesztési és borkészítési hagyományai a Kelta korig nyúlnak vissza.
A fehérborok tekintetében általában az egyszerű, gyümölcsös, friss savtartalmú borok jellemzik a borvidéket. 
A borvidék klasszikus bora a kékfrankos, amely a mennyiség tekintetében egyértelműen meghatározó. A minőségi kékfrankos bort jellemzően válogatással ellenőrzött, jó minőségű gyümölcsből készítik.

A kékfrankos legendája
Napóleon császár katonái 1809 májusában foglalták el Sopron városát. A helyieknek beszállásoltatási kötelezettségük volt, napi háromszori érkezést és bort kellett biztosítani a katonáknak. Természetesen a franciák nem elégedtek meg a napi kb. 1 liter előírt bormennyiséggel, ezért igényüket a "Buschenschankokban" (kimérésekben) próbálták kielégíteni. A részeg katonák randalírozása egyaránt sok gondot okozott a soproniaknak és a francia katonai vezetésnek is. A megszállás ideje alatt összesen több mint 100 000 liter bort kellett a franciáknak átadni. 
A kékfrankos név eredetét ebből az időből származó helyi történet magyarázza. Amikor a franciák a poncichterektől bort vásároltak, frankkal fizettek. Viszont kétféle frank is forgalomba volt, ezek közül a poncichterek csak a kék színű frankot fogadták el.
A történet csak legenda, hiszen abban az időben még mindig a fehérborok termelése dominált a borvidéken, a kékfrankos fajtát bár valóban ismerték, tömeges telepítése csak a filoxéra-vészt követően történt meg. (Wikipedia)

A Mándli Borházról:

Hobbi Borász Szombathely


A család 1885 óta rendelkezik szőlőterülettel, a jelenlegi borászat alapjait képező területek 1969-től folyamatosan kerültek a Mándli család birtokába. A borászat 1995-ben egy csempeszkopácsi parasztházban kezdte meg intenzívebb fejlődését, előtte a zalabéri szőlőterületükön egy hagyományos földpince és présház adott otthont a borkészítésnek. Később megkezdődött a szőlőterületek bővítése és felújítása, pincebővítés, technikai korszerűsítés (félautomata palackozó, erjesztő tartályok és tárolóedények beszerzése) valósult meg. 2005-től hűtött erjesztési és reduktív technológiát is kezdtek használni. 2006-tól megkezdődött a meglévő szőlőterületek átalakítása, és további területek új fajtákkal történő telepítése. 
1500 hl koracél, műanyag és fahordós érlelő- és tárolókapacitásuk folyamatosan bővül.

Hobbi Borász Szombathely



Évek óta sikeresen szerepel a Mándli Borház a legjelentősebb regionális és országos borversenyeken. 2017-ben a 2016-os évjáratú Cáki Cserszegi Fűszeres boruk bekerült a Nemzeti Borkiválóságok közé.

Képzési program és tematika időrendi sorrendben:

Hobbi Borász Szombathely


Részletes Program:
09:00 -12:00 Képzés
12:00 - 13:00 Ebéd
13:00 - 15:30 Borkóstolási ismeretek (6 tételes)
15:30 - 16:10 Borvásár (Nem a képzés része)

Hobbi Borász Szombathely

A képzés célja: Hogyan lehet jó bort készíteni otthoni, kisüzemi  környezetben, hogyan működik a borászat. 

Mándli Tibor, aki anno édesapjától vette át a gazdaság irányítását.
"Tibor egy örök fiatal, aki kellő lendülettel veszi a napi feladatokat. Legkedveltebb borfajtája a Kékfrankos. Nagy lehetőséget lát a borturizmus fejlesztésében." (www.koszegibor.hu)

Hobbi Borász Szombathely

Szőlőfajták, szüreti előkészületek.
1. szőlőfajták, tokaji, magyarországi, európai bemutatása elhelyezése.
2. szüreti időpont megválasztása
3. szüret megszervezése, vásárolt szőlő kritériuma, szállítás, szőlő minőségi átvétel.

Szőlőfeldolgozás
1. szőlő fogadása, tárolása, hűtése
2. feldolgozás, zúzás, bogyozás, préselés

Mustkezelés
1. must paramétereinek mérése
2. must kezelése
3. must ülepítsése, derítése

Erjesztés
1. hordóban, (hordó kezelése tisztítása)
2. tartályban (irányított erjesztés)

Borkezelés
1. fejtés, kénezés, töltögetés
2. derítés, szűrés,
3. palackozás: palackozáshoz szükséges anyagok: üveg, dugó, csavarzár

Ebéd:

Hobbi Borász Szombathely



Magyaros húsos paraszttál

Borkóstolási ismeretek:

Hobbi Borász Szombathely

 
Borkóstolás 6 borral:

1. Kóstolási alapismeretek.
2. Borsor összeállítása: szín, cukorfok, savszint alapján
3. Hőmérséklet jelentősége.
4. Pohárfajták.
5. Borkorcsolyák megválasztása.
6. Bor-étel párosítás.

A program interaktív, a felmerülő kérdésekre azonnal ki tudunk térni.

Borvásár: A program után a kóstolt borok megvásárolhatóak (A pincészet programja, nem a képzőé)

A képzés díja: 

29.000.- Ft,
ami tartalmazza az egész napos programot:
Oktatást, ebédet, és a borkóstolást.

Érdeklődésüket kérem telefonon, jelentkezésüket emailben jelezzék, mivel a képzés díját az általunk küldött számla alapján tudják előre kiegyenlíteni.
(Az ár az AFÁ-t tartalmazza.)

Üdvözlettel,
Lauday András
Oktatásszervező
+36703710258
info@kreativkepzesek.hu
www.kreativkepzesek.hu

Jelentkezés:

Kérem mindenképp jelezze levelében, melyik időpont, és melyik borászatban lévő képzésünk érdekli, mert egy időben több helyszínen is indulhat. 

Telefon: +36703710258
Email: info@kreativkepzesek.hu

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2022/001544
A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 28. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 11/2020 (II.7) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 34. § (1) bekezdésében megállapított hatáskörben és illetékességben eljárva, az Fktv. 2/B. §-5. §-ai, a Vhr. 3-5. §-ai és 7. §-a, valamint az Ákr. 81. § (2) bekezdés a) pontja és az Ákr. 97. §- a alapján hozták meg.
A Hatóság döntése az Ákr. 82.§ (1) bekezdés alapján a közléssel végleges. 

HTML Website Generator