Észak-dunántúli borrégió : Etyek–Budai borvidék
A felejthetetlen élmény összetevői:
Családias környezet, szaktudás, vendégszeretet.
Egyedülálló élmény azoknak, akik szeretnék felfedezni borászat világát elsőkézből, hitelesen.
A jó bor felismerése és megértése:
A bor íze, illata és színe mindent elmond a tájról, a talajról, a napsütésről,
a borászról és végül, de nem utolsósorban a fogyasztóról is.
"Hobbi Borász" képzés
Etyeken-on
Hogyan készül a jó bor kisüzemi környezetben. A borász az évtizedes tapasztalatokat mutatja meg.
Az adott ételhez illő bor kerül felszolgálásra. 3 fogás 5 féle borral.
A képzés befejezése után postai úton küldjük a tanúsítványát. Kérésére digitális formában is eljuttatjuk.
(Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2022/001544)
A teljes program 32.900.-Ft
Az Etyek–Budai borvidékről:
Az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda, Etyek és a Velencei-tó környéki szőlőket felölelő része, Magyarország egyik legismertebb borvidéke. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki.
Klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 fok körül van. Ez az egyik közös pont Champagne borvidékével, ami miatt a magyar pezsgőgyártás Budafokon, régi nevén Promontorban találta meg a bölcsőjét.
A szűk értelemben vett etyeki körzet legidősebb, és egyben legfontosabb képződménye a középső miocén szarmata földtörténeti kor laza pórusos mészkő képződménye. Ez az a mészkő, amiben a korábban említett híres etyeki pincesor található.
Etyeki körzet: Alcsútdoboz, Biatorbágy, Bicske, Budafok, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál
Ültetvények
A Debreczeni család két birtokról dolgoz fel szőlőt.
A nagyobbik (9 hektáros partner birtok) az Etyek-Budai Borvidék-hez tartozó
Csabdi-Vasztély község határában fekszik. A 7000 tőke/hektáros
ültetvény szőlőfajtái: Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sárga
muskotály. A hűvös klíma és a meszes talaj, valamint déli domboldalra
telepített, jól átszellőzött alacsony kordonos ültetvény szép savakat,
izgalmas gyümölcsösséget biztosít a fehérboroknak, pezsgőnek és a Pinot
Noirból készült vörösboroknak is.
A Szekszárdi borvidéken, Alsónána község határában található a kisebbik
birtok. Az 5 hektáros, szintén 1,8x0,8 méteres térállással telepített
ültetvény Pinot Noir, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és
Merlot fajtákból áll. A déli domboldalon az alacsony kordonművelés -
erős terméskorlátozással – remek alapanyagot biztosít a testes
vörösborok készítéséhez..
Filozófiánk
A tulajdonosok borászati filozófiájának lényege, hogy kizárólag saját
termelésű szőlőből, a kiváló adottságú ültetvények erősen korlátozott
termését feldolgozva készítsen nagy minőségű borokat évi néhány tízezer
palackos nagyságrendben. A magas tőkeszám és a talajhoz közeli tőke
kialakítás előnyeit kihasználjuk a lehető legmagasabb minőségű szőlő
alapanyag megtermelése érdekében. Fontos a szakszerűen, időben és nagy
pontossággal elvégzett fitotechnikai munka, valamint a több lépcsős
szüret alkalmazása. Utóbbi eljárás lehetővé teszi, hogy ugyanarról a
tőkéről két-három menetben, az elkészíteni kívánt bortípusnak
legmegfelelőbb érettségi állapotban lévő szőlőt szüreteljük le, a pezsgő
alapokkal kezdve, a rozén át, a nagy minőségű csendes borokig."
Részletes Program:
09:00 -12:00 Képzés
12:00 - 14:00 Ebéd és borkóstolási ismeretek (5 tételes)
14:30 - 16:10 Borvásár (Nem a képzés része)
A képzés célja: Hogyan lehet jó bort készíteni otthoni, kisüzemi környezetben, hogyan működik a borászat.
Debreczeni Kálmán okatóval interju a Debreczeni borokról.
XVII. Szegedi Borfesztivál.
A tematika röviden:
Szőlőfajták, szüreti előkészületek.
1. szőlőfajták, tokaji, magyarországi, európai bemutatása elhelyezése.
2. szüreti időpont megválasztása
3. szüret megszervezése, vásárolt szőlő kritériuma, szállítás, szőlő minőségi átvétel.
Szőlőfeldolgozás
1. szőlő fogadása, tárolása, hűtése
2. feldolgozás, zúzás, bogyózás, préselés
Mustkezelés
1. must paramétereinek mérése
2. must kezelése
3. must ülepítése, derítése
Erjesztés
1. hordóban, (hordó kezelése tisztítása)
2. tartályban (irányított erjesztés)
Borkezelés
1. fejtés, kénezés, töltögetés
2. derítés, szűrés,
3. palackozás: palackozáshoz szükséges anyagok: üveg, dugó, csavarzár
Ezen a különleges étel - bor párosítású ebéden mindenki jól érezheti magát.
A programot tartó szakembereink igyekeznek minél sokrétűbb tudnivalókat bemutatni az ételek-italok párosításáról. A résztvevők olyan dolgokat is megtudhatnak nálunk, amikről korábban sehol sem hallhattak.
Az "Étel - Bor párosítású" ebéd - borkóstolót alapos és körültekintő szervezés előzi meg éppen azért, hogy az eseményen minden tökéletes legyen, és bárki jól szórakozhasson rajta.
A programot mindenkinek ajánljuk, garantáljuk, hogy a képzésben résztvevők felejthetetlen élményekkel, és hasznos tudással távozhatnak tőlünk.
Welcome drink
- Etyek-budai Sauvignon Blanc 2021
Leves
- Pikáns burgonyakrémleves kolbász chipssel
- Bor: Etyek-budai Pinot Noir Rozé 2021
Főétel
- Baconbe tekert szűzpecsenye zöldkéregben parázsburgonyával és fokhagymás
ceruzababbal
- Bor: Szekszárdi Merlot 2018
Desszert
Házi mazsolás túrós pite
- Bor: Etyek-budai Sejtelmes (Sárga muskotály) 2021
Ez egy igazán izgalmas gasztronómiai program, ahol az ételek mellett a különböző borok is előtérbe kerülnek.
Egy szakember kalauzolja el a résztvevőket, és mutatja be az italokat, aszerint is, hogy milyen ízekkel érdemes párosítani az élmény fokozásának érdekében. Egyesek úgy gondolják, hogy ezeket a étel - bor párosításokat igazán azok élvezhetik, akik alapvetően érdeklődnek a borok iránt, és szeretnének még jobban elmélyülni ezen a területen. Az igazság az, hogy egy ilyen program bárki számára figyelemfelkeltő lehet. Csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy azon vendégek is élvezhessék a programot, akik korábban nem igazán foglalkoztak a borokkal.
32.900.- Ft,
ami tartalmazza az egész napos programot:
Oktatást, ebédet, és a borkóstolást.
Érdeklődésüket kérem telefonon,
jelentkezésüket emailen jelezzék,
mivel a képzés díját az általunk küldött számla alapján tudják előre kiegyenlíteni.
(Az ár az AFÁ-t tartalmazza.)
Üdvözlettel,
Lauday András
Oktatásszervező
+36703710258
info@kreativkepzesek.hu
www.kreativkepzesek.hu
Telefon: +36703710258
Email: info@kreativkepzesek.hu
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2022/001544
A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 28. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 11/2020 (II.7) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 34. § (1) bekezdésében megállapított hatáskörben és illetékességben eljárva, az Fktv. 2/B. §-5. §-ai, a Vhr. 3-5. §-ai és 7. §-a, valamint az Ákr. 81. § (2) bekezdés a) pontja és az Ákr. 97. §- a alapján hozták meg.
A Hatóság döntése az Ákr. 82.§ (1) bekezdés alapján a közléssel végleges.
AI Website Generator